Zamieszczone przez rafiki
[O2 FL] i kilka pytań nowego członka
Zwiń
X
-
[O2 FL] i kilka pytań nowego członka
Na samym początku chciałbym się z wszystkimi przywitać.
(przejrzałem forum i nie znalazłem tematu który byłby poświęcony przedstawianiu się nowych członków)
Od zeszłego tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem pojazdu Skoda Octavia II FL z 2012r.
z silnikiem 2.0 TDI i mocą 140KM
Wcześniej miałem VW Passata B5 FL 1.8T
Auto prowadzi się cudownie i jestem naprawdę mega zadowolony, mam jednak kilka pytań nowicjusza:
1. Po lewej stronie kierownicy mam taki mały żółty guzik. Nie chciałem go dusić bo nie wiedziałem czy nie uruchomię jakiejś auto destrukcji możecie mi powiedzieć co to jest?
2. Na wyświetlaczu pojawia mi się informacja o zmianie biegów "w górę", "w dół" lub kropka.
(Rozumiem że chodzi tutaj o ekonomiczną jazdę) W czasach gdy ja uczyłem się jeździć to mówiono nam że biegi trzeba zmieniać przy 2.0-2.5 tys. obrotów. Ta funkcja każe mi zmieniać już przy 1.5tys na wyższy bieg. Nie wiem ale mi się wydaje że auto się przy tak małych jałowych obrotach dusi. Może mi ktoś to wytłumaczyć?
3. Mam nawigację RNS 510 Columbus. Mapy chyba są mega stare ponieważ nie pokazują połowy dróg
Informacje o wersji:
Delivery port number - 3T0035680E
HW-Version - H61
SW-Version - 3984
Active map Covera... West Europe
Active map supplie... Navteq
Map version HDD - 7690
Mam pytanie jak mogę wgrać update nawigacji? Czy mogę zrobić to samemu?
Jeśli tak, to czy nie stracę przez to gwarancji która jeszcze kilka miesięcy działa?
Pytań jest jeszcze sporo ale może na początek niech będą te 3.
Z góry dzięki za odpowiedź
-
-
Zamieszczone przez piotr@sprzejrzałem forum i nie znalazłem tematu który byłby poświęcony przedstawianiu się nowych członków
proszę- http://forum.octaviaclub.pl/viewforum.php?f=33
Zamieszczone przez piotr@sPo lewej stronie kierownicy
Zamieszczone przez piotr@sNa wyświetlaczu pojawia mi się informacja o zmianie biegów "w górę", "w dół" lub kropka.
możesz to wyłączyć albo się tym nie przejmować
Zamieszczone przez piotr@sMam nawigację RNS 510 Columbus
nie stracisz gwarancji
2.0 TDI CR CEGAZamieszczone przez piotr@s2.0 TDI i mocą 140KM
kod silnika masz na wlepie w bagażniku i w książce gwarancyjnejprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdypiotr@s, nie żebym jakoś bardziej umiał czytać :wink:
proszę- http://forum.octaviaclub.pl/viewforum.php?f=33
w takim razie przepraszam nie doczytałem
Zamieszczone przez piotrek_gdy:roll: wrzuć fotkę - może to katapulta zamontowana przez poprzedniego właściciela
Zamieszczone przez piotrek_gdymasz to wyjaśnione w instrukcji - ekodriving :wink:
możesz to wyłączyć albo się tym nie przejmować
Zamieszczone przez piotrek_gdymożesz wgrać nowe mapy sam
nie stracisz gwarancji
Zamieszczone przez piotrek_gdynie możesz mieć CEGA bo to silnik 170KM i występuje w Skodzie tylko w RSie
kod silnika masz na wlepie w bagażniku i w książce gwarancyjnej
zanim zarejestrowałem się na forum to cały dzień spędziłem na przeglądaniu dokumentów i szukaniu jakie jest moje oznaczenie silnika.
Możesz mi w takim razie powiedzieć gdzie ja mam szukać tego oznaczenia?
ps. dzięki za szybką odpowiedź
Komentarz
-
-
piotr@s, co do navi- zalezy gdzie bywasz- jak wpadniesz na spota do Warszawy to jakieś mapy się znajdą 8)
Zamieszczone przez piotr@sczy naprawdę ekonomiczne jest zmienianie biegów przy 1.5 tys obrotów
ale chyba zdecydowanie łatwiej zarżnąć silnik diesla i DPFa :P
Zamieszczone przez piotr@sMożesz mi w takim razie powiedzieć gdzie ja mam szukać tego oznaczenia?
taka sama wlepka jest w książce gwarancyjnej
wygląda to tak :
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez georggTo jest tylko podpowiedź ze strony samochodu :szeroki_usmiech . Biegi przełączasz wtedy kiedy tobie pasuje (lub jak Cię uczono).
Zamieszczone przez piotrek_gdyhttp://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1226396&sid=d89cfdc7589c59996e7453 4bb2c8b30d#1226396
Jutro wrzucę fotka tajemniczego żółtego przycisku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotr@s2. Na wyświetlaczu pojawia mi się informacja o zmianie biegów "w górę", "w dół" lub kropka.
(Rozumiem że chodzi tutaj o ekonomiczną jazdę) W czasach gdy ja uczyłem się jeździć to mówiono nam że biegi trzeba zmieniać przy 2.0-2.5 tys. obrotów. Ta funkcja każe mi zmieniać już przy 1.5tys na wyższy bieg. Nie wiem ale mi się wydaje że auto się przy tak małych jałowych obrotach dusi. Może mi ktoś to wytłumaczyć?OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
piotrek_gdy, odnalazłem naklejkę w moim bagażniku z tego wynika, że oznaczenie mojego silnika to CFHC
natomiast jeśli chodzi o tajemniczy żółty guzik z lewej strony kierownicy to wygląda to tak:
Dzisiaj zauważyłem że jest tam jeszcze drugie ustrojstwo:
to chyba jakiś dodatkowy alarm :shock: :shock:
Komentarz
-
-
piotr@s, gratuluję dociekliwości :wink:
więc już wiesz więcej o swoim aucie, że to nie tylko CR ale też Ambiente
te cudeńka to włącznik od dodatkowego zabezpieczenia - chyba Proxima ale nie jestem pewien(tym odpowiednią ilość naciskając możesz postawić alarm w tryb serwisowy albo go awaryjnie rozbroić)
poszukaj instrukcji do alarmu- może masz w paierach lub spytaj właściciela o kod dostępu
ew popytaj w ASO z którego pochodzi auto co montowali :P
każdy lepszy alarmiarz też ci powie co to jest :wink:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Na ostatnim zdjęciu masz włącznik serwisowy od oryginalnego alarmy Skody firmy Meta System, zakładanego najpewniej w ASO. Do kompletu powinien być czarny krążek z napisem Meta i diodą, gdzieś koło szyby przedniej. Być może w sieci znajdziesz instrukcję obsługi tego alarmu bo dobrze jest znać kod serwisowy :idea:Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotr@sczym się różni Ambiente
taki troszkę lepszy golas :wink:
CR- silnik wyskoporężny z zasilaniem typu common rail
Zamieszczone przez piotr@snic nie muszę dusić przy odpalaniuprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
piotr@s tutaj masz instrukcję wgrania do Columbusa nowego softu i nowych map do navi: http://superbclub.pl/viewtopic.php?f=7&t=2256
Soft do Columbusa (czyli RNS-510) i najnowsze mapy masz np. tutaj: http://chomikuj.pl/action/SearchFile...nt=True&Page=2 (wbij w wyszukiwarkę "mapy RNS-510) i wybieraj-przebieraj.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osmryga czerwona dioda w nim? I jak się uzbroi tak po ok10- 15 sek masz takie pyknięcie?
miałem dzwonić do poprzedniego właściciela auta ale niestety nie udało mi się w tym tygodniu tego zrobić.
W niedzielę nie będę przeszkadzał. Może jutro zadzwonię.
Zamieszczone przez Eidos71piotr@s tutaj masz instrukcję wgrania do Columbusa nowego softu i nowych map do navi: http://superbclub.pl/viewtopic.php?f=7&t=2256
Soft do Columbusa (czyli RNS-510) i najnowsze mapy masz np. tutaj: http://chomikuj.pl/action/SearchFile...nt=True&Page=2 (wbij w wyszukiwarkę "mapy RNS-510) i wybieraj-przebieraj.
Wolałbym może podskoczyć na spot i poprosić kogoś o pomoc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg44Zamieszczone przez vazwłącznik serwisowy od oryginalnego alarmy Skody firmy Meta System
napisałem to w poprzednim poście :idea:
BKA 700 001Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JurijTen przycisk z ostatniego zdjęcia to i ja mam.. nawet tak samo zainstalowany.. jak coś to mam instrukcję do tego alarmu więc w razie pytan pisz PW
Jeśli natomiast chodzi o żółty przycisk to dzisiaj dzwoniłem do poprzedniego właściciela i jest to "przycisk GPS".
W aucie jest zainstalowany moduł GPS firmy Finder Online służący do lokalizacji pojazdu
Komentarz
-
Komentarz